Eindeloze vergaderingen

 
 

“Dat getal kan ik je zo niet geven. Dat komt door….. “
Wat volgt is een monoloog, een mooie analyse, die inderdaad geen antwoord op de vraag in zich heeft.
De operationele vergadering begint al uit te lopen, maar het laatste woord is hier nog niet gezegd.
Het ongeduld loopt bij diverse deelnemers op.
Ze verbijten zich en zitten de vergadering uit.


MT’s kunnen geweldig veel praten tijdens hun overleg.
Deze tijd wordt gebruikt om zaken aan elkaar uit te leggen, begrip te tonen, over privézaken te praten, erkenning te geven, excuses te maken, excuses te accepteren, complete analyses te geven, elkaar bij te praten enzovoort.

Ongestructureerde overleggen
In vergaderingen kan het er nogal ongestructureerd aan toe gaan. MT’s gaan graag zijpaden in – om uit te komen bij onderwerpen die dan misschien wel niet op de agenda staan, maar het zeker waard om over te praten met elkaar – ‘nu we toch bij elkaar zitten’.

En ondertussen heeft iedereen het enorm druk.
En dat wordt ook graag aan elkaar uitgelegd. Waar je zo druk mee bent. En jij, ook druk? Ik vraag me dat vaak af, als mensen het druk hebben, maar toch tijd hebben om met mij of met collega’s een praatje te maken. Begrijp me niet verkeerd: het is ook heel belangrijk om relaties te onderhouden. En ook ik hou van goed contact en stevige relaties.

In je eentje bereik je niets.
Pogingen om te veranderen worden wel gedaan, maar slagen vaak niet. Deze patronen kunnen alleen met elkaar worden doorbroken. Om de vergadering efficiënter te laten verlopen. Meer energie te behouden in het overleg en in je werkdag. En om daarna verder te werken.

Ook tijdens teamcoaching komt dit patroon onfeilbaar naar boven.
Het laat zich in no-time zien, en nog eens en nog weer. Dit geeft mij dan de gelegenheid de groep er bewust van te maken. En met elkaar oplossingen te bespreken. Als ieder anders gaat doen dan daarvoor, is er een kans dat de dynamiek echt gaat veranderen.

Werk aan de winkel
Anders doen’ vraagt energie en geeft niet meteen een succesgevoel. Wat ik doe als coach: waarderen, stimuleren, ingrijpen, motiveren. Altijd is er wel iemand in de groep die het patroon herkent als het toch de kop weer opsteekt (wat het altijd doet, want het is iets hardnekkigs).  Die moedig ik aan er iets van te zeggen.

Langzaam verandert het patroon
Verwacht geen wonderen; het blijft vaak een valkuil. Maar de eerste succeservaringen smaken naar meer. De resultaten gaan komen en versterkt de nieuwe overtuigingen. Zo verandert het patroon naar een meer effectieve manier van overleggen.

Volgende
Volgende

Tunnelvisie in teams